Huizen en appartementen van de bank in Spanje

Heeft u ooit gehoord van onroerend goed in Spanje dat voor centen kan worden gekocht? Dit was zeker het geval voor Spaanse huizen of flats die bij de bank werden geveild. Lees hoe onroerend goed in Spanje wordt geveild en of het winstgevend is.

Spaanse eigendomsschulden

De economische crisis in Spanje heeft een zeer sterke impact gehad op de Spaanse vastgoedmarkt. Het begon allemaal met een enorme hypotheekboom in 1994-2007, toen de Spanjaarden grote hoeveelheden hypotheken afsloten. In de jaren negentig nam het aantal verstrekte bouwvergunningen razendsnel toe en tegelijkertijd zorgde de daling van de rentetarieven op woningleningen ervoor dat de beschikbaarheid van krediet in zeer korte tijd werd vergroot. De bouwsector werd een zeer belangrijke motor van de economie en de gunstige economische situatie moedigde Spanjaarden en banken aan om gewaagde beslissingen te nemen. Tussen 2002 en 2005 bedroeg de jaarlijkse stijging van de vastgoedprijzen zelfs meer dan 10%, wat een extreem hoge stijging van de meterprijs betekent.

 

Helaas stortte de bouwsector na de 'hausse' in. Spanje werd in 2008-2009 geconfronteerd met een economische crisis. de vastgoedmarkt stortte in, waardoor de prijzen van flats en huizen die met leningen werden gekocht snel daalden. In de daaropvolgende jaren werden pogingen ondernomen om het land met schuldenlast te redden dat worstelt met autonome conflicten, werkloosheid, problemen met de schulden van banken en politieke instabiliteit.

 

Tijdens de '' hoogconjunctuur '' kochten de Spanjaarden huizen en appartementen op basis van hypotheken, gespreid over een periode van maximaal 50 jaar. Te midden van de stijgende rentetarieven begonnen de afbetalingen op leningen te stijgen en uitte de economische crisis zich in een zeer hoge werkloosheid. Tegelijkertijd daalden de prijzen van nieuw aangekochte flats snel, waardoor de verkoop onrendabel werd. Problemen met de terugbetaling van leningen leidden tot hoge schulden. Banken begonnen eigendommen met schulden in Spanje te bezetten en op bankveilingen te plaatsen. Onder deze voorwaarden kon onroerend goed worden gekocht tegen 70%, 50% en soms zelfs 40% van de oorspronkelijke waarde.

 

Honderdduizenden uitzettingen werden in Spanje uitgevoerd tijdens de crisisjaren! Banken zamelden elke dag honderden eenheden in van schuldenaren. Om in ieder geval een deel van het geld terug te krijgen, veilden de banken een zeer groot aantal eigendommen, maar de markt was verzadigd en daarom moesten er lage startprijzen worden vastgesteld. Momenteel is de Spaanse vastgoedmarkt al sterker dan in de belangrijkste jaren van de crisis. De periode van bijna "massa" -aankopen van onroerend goed is al voorbij. Er zijn echter nog steeds aanbiedingen van eigendommen die worden geveild. Zo heeft u nog steeds de mogelijkheid om een woning te kopen tegen een veel lagere prijs dan de marktprijs van de woning.

Hoe ziet een bankveiling in Spanje eruit?

Bankveilingen zijn open, wat betekent dat iedereen kan meedoen. Zolang er geen specifieke beperkingen zijn voor een bepaalde veiling, volstaat het om aan de volgende algemene voorwaarden te voldoen:

 

  • De koper moet de wettelijke leeftijd hebben bereikt en de volledige bevoegdheid hebben om juridische transacties aan te gaan.
  • De koper moet de financiële draagkracht hebben om het onroerend goed te kopen of op zijn minst de kredietwaardigheid - banken in Spanje bieden dan zeer aantrekkelijke voorwaarden om het onroerend goed te crediteren (soms 100%, maar meestal 60-70% van de geleende waarde).

Meestal moet u een aanbetaling doen voordat u kunt bieden. Als u de veiling wint, moet u de rest van het geld binnen de aangegeven periode betalen. Als u de veiling wint, maar het verschuldigde bedrag niet binnen de gestelde termijn betaalt, verliest u uw aanbetaling. Als u het bieden niet wint, ontvangt u uw aanbetaling terug. Wanneer u besluit om een woning van de veiling te kopen, moet u bereid zijn om snel een beslissing te nemen. Aantrekkelijke eigendommen op veilingen worden meteen verkocht.

Is het de moeite waard om een woning te kopen op een bankveiling?

Het grootste voordeel van onroerend goed dat op bankveilingen te koop wordt aangeboden, is natuurlijk de kans op een lage aankoopprijs - aankoopprijzen ver onder hun marktwaarde en prijzen van concurrerende eigendommen. Voordat we duidelijk stellen dat dit de beste manier is om een goedkope woning te kopen, is het de moeite waard om deze belangrijke vragen te beantwoorden:

Is de aankoop van een geveild pand altijd gelijk aan een lage prijs?

Wat zijn de risico's verbonden aan de aankoop van een onroerend goed met schulden?

Niet elk huis dat op een bankveiling wordt aangeboden, wordt ver onder de marktwaarde aangeboden. De startprijzen van luxe eigendommen of die op zeer aantrekkelijke locaties worden meestal iets onder hun marktwaarde weergegeven. Er zijn echter nog steeds mensen die ze willen kopen. De laagste prijzen zijn van toepassing op eigendommen die geen kopers zullen vinden op de open onroerendgoedmarkt - niet erg aantrekkelijke appartementen en huizen.

 

Maar zelfs in de jaren van de crisis hebben niet alle eigendommen veel waarde verloren. Vastgoed gelegen op aantrekkelijke locaties behielden ook tijdens de crisisjaren hun waarde. De grootste prijsverlagingen hadden betrekking op eigendommen in slechtere wijken, eigendommen ies in slechte technische staat - verwoest of bedoeld voor renovatie, en die met een onduidelijke formele situatie. Toch zijn dit soort eigendommen vooral te vinden op bankveilingen. Hun prijzen zijn misschien bemoedigend ... maar houd er rekening mee dat een goedkoop huis niet altijd de grootste investering blijkt te zijn. Er zijn veel gevallen bekend van mensen die alleen op een veiling onroerend goed kochten en in de daaropvolgende jaren enorme renovatiekosten moesten dragen of de deadline voor het verkrijgen van het volledige recht om over het onroerend goed te beschikken erg vertraagd was vanwege het feit dat de formaliteiten waren niet eerder vervuld.

Het is ook de moeite waard om de vraag te beantwoorden of de initiële prijs op een aantrekkelijk niveau van 70% van de vastgoedwaarde uit de hausse van 2000-2007 overeenkomt met de huidige waarde van het onroerend goed en zijn functionele eigenschappen? Of is een grote prijsverlaging een marketingbeweging van een bank die van het pand af wil?

Wat zijn de risico's van het kopen van een woning op een veiling?

Risico's van het kopen van onroerend goed op een bankveiling in Spanje

De meest voorkomende risico's bij het kopen van onroerend goed op een veiling in Spanje

 

In het geval van een slechte technische staat of een onaantrekkelijke locatie, zal het door ons gekochte onroerend goed extra kosten met zich meebrengen of waarde verliezen, en dit zal 'slechts' een lager rendement op de investering met zich meebrengen (als het mogelijk is om het geïnvesteerde geld überhaupt terug te krijgen) ). De moeilijkste situaties zijn echter die met een onduidelijke juridische situatie van het onroerend goed en schulden van de vorige eigenaar. In dergelijke gevallen moeten we rekening houden met maandenlang herstel van de zaak in de bevoegde kantoren. En dit vereist uitstekende kennis van consumentenrechten en regelgeving met betrekking tot de vastgoedmarkt. Vaak kunnen we niet zonder de hulp van een Spaanse advocaat, wat de investeringskosten aanzienlijk zal verhogen. Voordat u doorgaat met de veiling, is het daarom de moeite waard om naar de bevoegde rechtbank te gaan om de eigendomsgegevens op te vragen om de formele status ervan te kennen. Laten we de Spaanse werkstijl en bureaucratie in dit land niet vergeten. Waarom dan, in plaats van te genieten van de prachtige stranden en toeristische attracties van Spanje, zo'n zware last op je nemen?

 

Het is ook vermeldenswaard dat veilingen van verschillende aard zijn. U kunt bijvoorbeeld merken dat u een onroerend goed veilt zonder het recht te verkrijgen om het te gebruiken. Dit betekent dat de winnaar van de veiling eigenaar wordt van het pand, maar er geen gebruik van kan maken omdat het bewoond wordt door huurders. Als u een dergelijke situatie wilt vermijden, kiest u de veilingen gemarkeerd met "COMPLETA".

Houd er rekening mee dat het uitzettingsproces zelf tijdrovend is. Volgens de Spaanse wet kan uitzetting tot 8 maanden duren. De situatie kan nog ingewikkelder worden als het pand is verhuurd en de eigenaar van het pand niet de enige bewoner van het pand was.

We zouden liegen als we zouden zeggen dat bankveilingen niet de bron van perfecte kansen zijn! We zijn ons terdege bewust van de Spaanse vastgoedmarkt en weten hoeveel eigendommen er tegen een spotprijs kunnen worden gekocht. Op dit moment zijn bankveilingen echter niet de belangrijkste bron van vastgoedverwerving. En aan zo'n aankoop is een enorm risico verbonden. Mocht u het niet op uzelf willen nemen, neem dan contact met ons op en wij zullen u adviseren om binnen het door u aangegeven budget een aantrekkelijke woning aan te schaffen. Wij helpen u met alle formaliteiten, zodat u uw kapitaal goed kunt investeren en uw droom van uw eigen huis in Spanje kunt realiseren.

 

Over ons

Calle Belgica 1, 03710 Calp

Alicante, Spanje

 

tripinvest

00 34 865 621 975

We gebruiken cookies om het gebruik van onze websites te vergemakkelijken, voor statistische en reclamedoeleinden. Als u deze bestanden niet blokkeert, stemt u in met het gebruik ervan en slaat u ze op in het geheugen van uw apparaat. Vergeet niet dat u zelf uw browserinstellingen kunt wijzigen om het opslaan van cookies te blokkeren. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.
facebook profile contact us