Hypotheek in Spanje - de belangrijkste zaken

Heeft u besloten om onroerend goed in Spanje te kopen en bent u op zoek naar een financieringsbron voor de investering? Lees verder om erachter te komen onder welke voorwaarden u een hypotheek in Spanje kunt krijgen. We hebben alle cruciale informatie nageleefd over het afsluiten van hypotheken door buitenlanders in Spanje.

Hoe een aankoop van onroerend goed in Spanje financieren?

Na de enorme economische crisis in Spanje heeft de Spaanse vastgoedmarkt zich uitstekend hersteld. In november 2018 zijn de huizenprijzen met 5,6% gestegen en 2020 is weer een jaar van prijsstijging in deze markt. De grote interesse van buitenlandse investeerders resulteerde in de opening van de Spaanse markt voor nieuwe klanten. Banken en andere soorten financiële instellingen in Spanje bieden een grote keuze aan financiële instrumenten die de financiering van de aankoop van een huis in Spanje vergemakkelijken.

 

Uiteraard kan men ook gebruik maken van verschillende financieringsbronnen voor de investering:

  • contant geld
  • hypotheek in het woonland
  • hypotheek in het land waar het onroerend goed is gekocht
  • een lening / een geldlening

Hypotheken zijn echter de meest gekozen vorm van vastgoedfinanciering.

 

Hypotheek in Spanje - Veelgestelde vragen

Over het algemeen hebben buitenlandse staatsburgers geen beperkingen bij het afsluiten van hypotheken in Spanje. Voordat u echter voor deze financieringsbron kiest, moet u de details van de Spaanse financiële markt bekijken en wat u moet doen om het voordeligste aanbod te kiezen.

► Wat is de beste valuta om een ​​hypotheek af te sluiten in Spanje? Hypotheek in euro of de andere valuta?

De meest populaire hypotheekvorm in Spanje is die in euro. Sommige banken bieden hypotheken aan in een andere valuta (bijv. Pond sterling of Zweedse kroon). Het aantal van deze producten op de hypotheekmarkt in Spanje is echter relatief klein. Het belangrijkste voordeel van het afsluiten van een hypotheek in een andere valuta dan de euro, zijn de lagere kosten van valutaomrekening bij het aflossen van de hypotheek. Aan de andere kant zijn dergelijke producten niet gebruikelijk vanwege de hogere kosten van hypotheekdiensten die worden opgelegd door de instellingen die ze aanbieden. Natuurlijk hangt de keuze van de hypotheekvaluta van tijd tot tijd af van de voorwaarden van de transactie. Als u van plan bent een huis of appartement in Spanje te kopen met het oog op toeristische verhuur, is het raadzaam om een ​​hypotheek in euro af te sluiten. Daarom houdt u activa en passiva in dezelfde valuta, wat de liquiditeit van uw hypotheekaflossing garandeert.

 

► Wat is de maximale aflossingstermijn voor hypotheken in Spanje?

 

Spaanse banken verstrekken hypotheken voor een periode van maximaal 30 jaar. Het is echter aan te raden om een ​​ca. Aflossingsperiode van 20 jaar. Voorafgaand aan de economische crisis verstrekten banken en financiële instellingen hypotheken zelfs voor een periode van 40-50 jaar, wat een zeer negatieve invloed heeft gehad op de toestand van veel banken. Daarom moet u nu uitgaan van een maximale aflossingsperiode van 30 jaar, en hoogstwaarschijnlijk 20 jaar. Als u kredietwaardig bent om de hypotheek in korte tijd af te lossen, kunt u natuurlijk kiezen voor een aflossingsperiode van 5 of 10 jaar.

 

► Hoe een hypotheek aanvragen in Spanje?

Het proces van het aanvragen van een hypotheek en het proces van het kopen van onroerend goed in Spanje worden gelijktijdig uitgevoerd. Ongeacht of u een inwoner van Spanje bent of een buitenlander die een hypotheek aanvraagt, moet u de volgende documenten overleggen:

  • Een paspoort of identiteitsbewijs
  • Het Spaanse belastingidentificatienummer (NIE)
  • Attest van tewerkstelling of attest van inkomstenbron (bv. Een arbeidsovereenkomst, 3 recente loonlijsten, belastingaangifte van de afgelopen 2 jaar)
  • Informatie over lopende schulden en afgesloten hypotheken
  • Staat van activa (bankafschriften, afschriften van beleggingsfondsen - rekeningsaldo van de afgelopen 2 jaar)

 

► Mogen de Engelsen een hypotheek aanvragen in Spanje?

Over het algemeen leggen Spaanse banken geen beperkingen op met betrekking tot de nationaliteit van de investeerder. In sommige gevallen bieden ze echter producten aan die beleggers uit specifieke landen of regio's begunstigen. Vanwege het grote aantal Britse investeerders in Spanje, staan ​​de Spaanse banken te popelen om hen hypotheken te verstrekken.

 

► Welk bedrag aan hypotheek krijg ik in Spanje?

 

Het belangrijkste verschil in het aanbieden van financiële producten aan in Spanje geregistreerde investeerders en buitenlanders, is de hoogte van een maximaal hypotheekvolume (LTV - loan-to-value). De Spanjaarden mogen tot 80% van de waarde van het onroerend goed lenen, terwijl buitenlanders ca. 60-70%, afhankelijk van de hypotheekwaarde. De maximale waarde van een hypotheek is gerelateerd aan de waarde van een woning zoals bepaald door een bankdeskundige.

Nog maar een paar jaar geleden verkochten banken eigendommen die ze eerder zelf hadden overgenomen. Zie: eigendommen van de bank. In deze gevallen verstrekten de banken hypotheken tot zelfs 100% van de vastgoedwaarde. Op dit moment is er echter weinig kans op dit type hypotheek.

 

► Hoeveel eigen bijdrage heb ik nodig om een hypotheek in Spanje te krijgen?

 

Meestal een bijdrage van 30-40%

van eigendomswaarde wordt geëist. Daarom moet u, als u van plan bent onroerend goed te kopen, ca. 40% van de waarde van het onroerend goed voor het dekken van de kosten van bijdrage, zegelrecht en notariskosten in verband met eigendom van onroerend goed en hypotheeklasten.

 

► Hoeveel moet ik verdienen om een ​​hypotheek in Spanje te krijgen?

 

Het verkrijgen van een hypotheek in Spanje vereist een stabiel inkomen dat een veilige aflossing van een hypotheek garandeert. De hoogte van het benodigde inkomen is afhankelijk van de hypotheekwaarde die men aanvraagt ​​en van de aflossingsperiode. Als u bijvoorbeeld overweegt een huis van 100.000 euro te kopen, heeft u een inkomen nodig van ca. 2.000 euro / maand. Om een ​​grotere zekerheid van de hypotheekaflossing te bieden, is het de moeite waard om de aankoop van een woning door een paar mensen met een stabiel inkomen te overwegen. De maandelijkse afbetaling mag niet meer bedragen dan 35% van het inkomen van de lener. Dat betekent dat als men 2.000 euro verdient, de termijn maximaal 700 euro zal bedragen.

 

► Wat zijn de extra kosten en vergoedingen die gepaard gaan met de aankoop van onroerend goed?

 

De hoogte van de transactiekosten die gepaard gaan met het verwerven van onroerend goed is natuurlijk afhankelijk van de waarde van het onroerend goed zelf en van de individuele hypotheekvoorwaarden. Aangenomen wordt echter dat de kosten van taksen en belastingen ca. 10-15% van de aankoopprijs van het onroerend goed. De precieze transactiekosten worden beschreven in het volgende artikel: de totale kosten voor het kopen van onroerend goed in Spanje.

 

 

Over ons

Calle Belgica 1, 03710 Calp

Alicante, Spanje

 

tripinvest

00 34 865 621 975

We gebruiken cookies om het gebruik van onze websites te vergemakkelijken, voor statistische en reclamedoeleinden. Als u deze bestanden niet blokkeert, stemt u in met het gebruik ervan en slaat u ze op in het geheugen van uw apparaat. Vergeet niet dat u zelf uw browserinstellingen kunt wijzigen om het opslaan van cookies te blokkeren. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.
facebook profile contact us