La Tomatina - de grootste tomatenstrijd ter wereld

La Tomatina, een unieke feestdag die elk jaar op de laatste woensdag van augustus plaatsvindt. Het is wanneer de enkele duizenden inwoners van Buñol worden bezocht door enorme aantallen toeristen die tomaten willen gooien!

Hoe is het allemaal begonnen?

De geschiedenis van deze feestdag gaat terug tot 1945, toen tijdens de parade van de Grote Hoofden (Gigantes y cabezudos) een groep jonge mensen aan het wandelen was en stopte bij een groentewinkel. Het einde van dit verhaal lijkt misschien voor de hand liggend. In 1946 besloten de deelnemers van dit groentespel het te herhalen. Dit keer gebruikten ze hun eigen tomaten.

 

 

 

De strijd werd een jaarlijkse traditie, aanvankelijk sterk uitgevochten door het stadsbestuur, waarbij de deelnemers werden bestraft met boetes. Had iemand destijds vermoed dat het zo'n ongebruikelijke traditie zou kunnen worden? La Tomatine werd in 1957 erkend door de gemeentelijke autoriteiten en sindsdien wint het evenement aan populariteit. In 2012 bereikte het aantal deelnemers maar liefst 50.000. Daarom werd een beperking op het aantal deelnemers aan de strijd toegepast en teruggebracht tot 20.000.

Het verloop van de strijd

De strijd begint wanneer de Spaanse jamón serranoham wordt bereikt, die op een met zeep ingevette paal wordt gevuld. In de strijd is de belangrijkste deelnemer de tomaat, maar het is een unieke variëteit met een verminderde smaak, die simpelweg goedkoper is dan tomaten die in magazijnen worden verkocht.

Wie denk je dat er meer plezier heeft in de strijd? De deelnemers of de bewoners die er water over gieten?

Over ons

Calle Belgica 1, 03710 Calp

Alicante, Spanje

 

tripinvest

00 34 865 621 975

We gebruiken cookies om het gebruik van onze websites te vergemakkelijken, voor statistische en reclamedoeleinden. Als u deze bestanden niet blokkeert, stemt u in met het gebruik ervan en slaat u ze op in het geheugen van uw apparaat. Vergeet niet dat u zelf uw browserinstellingen kunt wijzigen om het opslaan van cookies te blokkeren. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.
facebook profile contact us